Top Ad unit 728 × 90

Сайт за пенсионери

Горещо:

top

Зелен фасул, с какво е полезен за възрастните хора


Зеленият фасул е вкусен и хранителен зеленчук, който има множество ползи за възрастните хора. Независимо дали го консумирате сварен, печен или добавен към салати, зеленият фасул предоставя важни хранителни вещества и може да помогне за подобряване на здравето и добробитието ви. Ето някои от основните ползи от консумацията на зелен фасул за възрастните хора:

Богат източник на фибри

 

Зеленият фасул е богат източник на диетични фибри, които помагат за поддържането на здрава функция на черния дроб и улесняват храносмилането. При редовна консумация на фибри може да се намали риска от запек и различни хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дивертикулоза.

Богат източник на витамини и минерали

Зеленият фасул съдържа витамини и минерали, които са необходими за поддържане на здравето на възрастните хора. Той е богат на витамин К, който помага за здравето на костите и насърчава здравословното свръхсъгласуване на кръвта. Освен това, витамините A и C, които се съдържат в него, са силни антиоксиданти и помагат за укрепване на имунната система и борбата със свободните радикали.

Ниска калорийност и източник на протеини

Зеленият фасул е нискокалоричен хранителен продукт, който може да бъде включен в диетата на възрастните хора, които желаят да поддържат здравословно тегло. В същото време, той е добър източник на растителни протеини, които играят важна роля за поддържането на мускулната маса и здравето на костите.



Подпомага здравето на сърцето

Зеленият фасул е богат на фолиева киселина и калий, които могат да помогнат за поддържането на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Фолиевата киселина помага да се контролира нивото на хомоцистеин в кръвта, което е свързано със заболявания на сърцето.

Подобрява функцията на черния дроб

Благодарение на високото съдържание на фибри, зеленият фасул може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб и предотвратяване на проблеми като запек и хронична запек. Фибрите подхранват полезните бактерии в черния дроб и помагат за регулиране на храносмилането и отстраняването на отпадъци от организма.

Поддържа здравето на очите

Зеленият фасул е източник на лутеин и зеаксантин, две важни антиоксиданти, които се свързват със здравето на очите. Те могат да помогнат за защита на очите от увреждания, свързани с възрастта, като макулна дегенерация и катаракта.

Подпомага здравето на костите 

Зеленият фасул е добър източник на минерали като калций, магнезий и витамин К, които са важни за здравето на костите. Редовната консумация на зелен фасул може да помогне за поддържането на здрави и силни кости и да намали риска от остеопороза.

Подобрява функцията на мозъка

Някои изследвания показват, че фолиевата киселина, която се съдържа в зеления фасул, може да подобри когнитивните функции и да намали риска от деменция и падане на когнитивните способности при възрастните хора.

Зеленият фасул е вкусен и разнообразен начин да добавите полезни хранителни вещества към вашата диета. Запазете го свеж или го гответе леко, за да запазите най-много хранителни вещества. Включването на зелен фасул във вашата хранителна програма може да има положителен принос за здравето и добробитието ви, като поддържа здравето на сърцето, черния дроб, очите и костите, и подобрява когнитивните функции.

 

Зелен фасул, с какво е полезен за възрастните хора Reviewed by Побелели on September 07, 2023 Rating: 5

No comments:

Форма за контакти и реклама

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.